Krštenje

krštenjeKrštenje je prvi i temeljni sakrament Crkve, «vrata» u Kristovu zajednicu. Isus je rekao: «Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se». Nikodemu je tumačio da se čovjek mora «preporoditi», «roditi odozgor» po vodi i Duhu Svetom.

Opširnije...

Potvrda (Krizma)

potvrdaSakramentom potvrde upotpunjuje se i dovršava ono što se u nama na otajstvan način već počelo događati primanjem sakramenta krštenja. Možemo reći da u sakramentu potvrde u još punijem smislu bivamo «pomazani» Duhom Svetim.

Opširnije...

Pomirenje (Ispovijed) - Ispit savjesti (prema 10 Božjih zapovijedi)

ispovijedSvima nam je potrebno "obraćenje" praštanje i pomirenje jer smo svjesni da su snage zla i grijeha u nama i među nama često jače od dobra i vjernosti na koje smo pozvani. Potrebno je da se neprestano "obraćamo" te da stalno napredujemo na putu istinskog pomirenja s Bogom, jednih s drugima i sa sobom.

Opširnije...

Euharistija (prva pričest)

sveta misaKristova je Crkva sakrament Euharistije oduvijek smatrala najuzvišenijim sakramentom, «sakramentom nad sakramentima», središtem i vrhuncem svega kršćanskog života.

Opširnije...

Bolesničko pomazanje

pomazanje 1S misterijem patnje suočavamo se osobito u bolesti. U bolesti, vlastitoj i tuđoj, doživljavamo što znači trpjeti i biti ispunjenstrahom i tjeskobom pred neizvjesnom budućnošću i pred smrću. Bolest je iskušenje za našu vjeru, za naže pouzdanje i za našu ljubav.

Opširnije...

Sveti red

1sveti redSav je Božji narod "svećenički narod" jer svi njegovi članovi vjerom i krštenjem postaju čionici svečeništva Isusa Krista koji je naš jedini Svećenik u potpunom smislu (Isus Krist je jedini "Posrednik" između Boga i ljudi, on jedini ostvaruje puno zajedništvo između nas i Boga).

Opširnije...

Ženidba

zenidbaTrenuci kada dvoje ljudi, koji su spoznali da se vole, definitivno odlučuju započeti novi, zajednički život - spadaju u najznačajnijetrenutke njihova života. Velik je i neizreciv misterij ljubavi između muškarca i žene koji se za cio život "predaju" jedno drugome da svoju ljubav žive neopozivo i do kraja vjerno.

Opširnije...

Sakramenti kršćanske inicijacije

Budući da postoje oni koji nisu primili određene sakramente (Krštenje, Pričest, Krizma) a željeli bi ih primiti, za njih smo organizirali prikladnu pouku koja će im omogućiti primanje sakramenata.

Opširnije...

Ukop (Sakramental)

U slučaju smrti ukop trebaju prijaviti župniku bliži članovi obitelji.

Opširnije...

 

 

 

pola od pola